Βουλγαρία

2020-01-13

Αν πρέπει να πω κάποια αντιπροσωπευτικά πράγματα για την Βουλγαρία ως ταξιδιωτικό προορισμό αυτά είναι το, ίσως, καλύτερο και μεγαλύτερο χιονοδρομικό των Βαλκανίων, το ροδέλαιο της Βουλγαρίας για τους λάτρεις των καλλυντικών προϊόντων και φυσικά η φθηνή απόλαυση της πολυτέλειας των Σπα. Παρακάτω πρωταγωνιστές αποτελούν η Σόφια, πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, και το Μπάνσκο, ο top χειμερινός προορισμός της Βουλγαρίας.

Travel

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ, ΓΛΩΣΣΑ, ΔΙΑΦΟΡΑ ΩΡΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑ

Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας (βουλγάρικα: Република България / Ρεπούμπλικα Μπαλγκάρια), με πρωτεύουσα τη Σόφια, αποτελεί χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης και συγκαταλέγεται στα Βαλκάνια. Βρέχεται στα ανατολικά από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ συνορεύει με την Ελλάδα στα νότια, την Τουρκία στα ανατολικά, τα Σκόπια στα δυτικά, τη Σερβία και τη Ρουμανία στα βόρεια.  Η ομιλούμενη γλώσσα αποτελούν τα Βουλγάρικα.

Διαφορά ώρας δεν έχουμε με την Βουλγαρία.

Όπως θα φαντάζεστε ο καιρός είναι σαφώς πιο κρύος από εδώ, ειδικότερα το χειμώνα. Υπάρχει όμως μια βασική διαφορά. Δεν υπάρχει η υγρασία που έχουμε εδώ. Αυτό κάνει το κρύο της Βουλγαρίας να είναι πιο υποφερτό από αυτό της Ελλάδας. Το κρύο που υπάρχει στη χώρα μας αισθάνεσαι πολλές φορές να σε διαπερνά, ενώ εκεί το κρύο είναι πιο ''σκληρό''. Ακόμα και σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες δεν νιώθεις να σε ''τρυπάει'' τόσο. Γι' αυτό μη σας τρομάζουν αυτές. Ντυθείτε όμως καλά.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Η πρόσβαση στη χώρα είναι δυνατή και με την ελληνική ταυτότητα μόνο, αρκεί να έχει και λατινικούς χαρακτήρες.

Υπάρχουν 4 αεροδρόμια στα οποία πηγαίνουν απευθείας πτήσεις από την Ελλάδα. Αυτά είναι το αεροδρόμιο της Σόφια, της Φιλιππούπολης, της Βάρνας και του Μπουργκάς. Το αεροδρόμιο της Σόφια απέχει μόλις 15-20 λεπτά οδικώς από το κέντρο της πόλης. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως! Υπάρχει και το παλιό και το καινούργιο αεροδρόμιο γι' αυτό να είστε σίγουροι σε πιο αεροδρόμιο προσγειώνεστε και κυρίως από πιο αεροδρόμιο αναχωρείτε! 

ΠΛΑΝΟ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

Σόφια: Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 (Άφιξη 9:55) - Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016 (Αναχώρηση 6:50)

Από Αθήνα, αεροπορικώς, η διαδρομή διαρκεί περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.

Μπάνσκο: Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019 (Άφιξη 8:00) - Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 (Αναχώρηση 11:00)

Από Αθήνα, οδικώς, η διαδρομή διαρκεί περίπου 8-10 ώρες (ανάλογα και με το αν πάτε με αυτοκίνητο ή λεωφορείο).

ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Βουλγάρικο νόμισμα αποτελεί το Λεβ (ή όπως το λένε πολλοί, Λέβα) και υποδιαιρείται σε 100 Στοτίνκι. Το 1 ευρώ αντιστοιχεί σε 1,95 λεβ και το 1 λεβ σε 0,51 ευρώ. (Οι ισοτιμίες αλλάζουν)

Μην κάνετε συνάλλαγμα στην Ελλάδα, ούτε σε ανταλλακτήριο, ούτε σε τράπεζα, ούτε στο αεροδρόμιο. Αλλάξτε κάποια χρήματα στο ανταλλακτήριο του αεροδρομίου της Βουλγαρίας αν θέλετε (ΟΧΙ ΟΛΑ, δεν είναι τόσο συμφέρουσα η ισοτιμία εκεί) και μετά αλλάξτε τα υπόλοιπα χρήματα μέσα στην πόλη σε κάποιο ανταλλακτήριο ή σε κάποια τράπεζα, αν και νομίζω πως τα ανταλλακτήρια είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή και στη Βουλγαρία. Στη Σόφια δεν είμαι σίγουρη για το ποια είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή για συνάλλαγμα. Πιθανόν στο ανταλλακτήριο ''Tavex'' ή στο ''Crown''. Στο Μπάνσκο τη καλύτερη ισοτιμία τη βρήκαμε σε ένα ανταλλακτήριο λίγο πιο πέρα από το ''Mall Bansko'', δηλαδή όχι στη καρδιά και σε κεντρικό σημείο του τουριστικού δρόμου.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

ΣΟΦΙΑ: Αεροπορικά εισιτήρια, Ryan Air, στα 67 ευρώ (Αθήνα - Σόφια - Αθήνα ), κλεισμένα 1 μήνα πριν.

ΜΠΑΝΣΚΟ: Κλείσαμε πακέτο από ταξιδιωτικό γραφείο στα 125 ευρώ το άτομο. Το πακέτο περιλάμβανε διαμονή για 4 νύκτες σε ξενοδοχείο 4 αστέρων με απεριόριστη χρήση σπα, πρωινό και μετακίνηση με πούλμαν από Αθήνα στο Μπάνσκο και πίσω στην Αθήνα.

ΔΙΑΜΟΝΗ

ΣΟΦΙΑ: Τα διαμερίσματα είναι πολύ φθηνά στη Σόφια όπως επίσης και τα ξενοδοχεία. Μπορείτε εύκολα να βρείτε από διάφορες μηχανές αναζήτησης ή και μέσω Airbnb.

ΜΠΑΝΣΚΟ: Όπως είπα και παραπάνω κλείσαμε πακέτο από ταξιδιωτικό γραφείο στα 125 ευρώ, το άτομο, με διαμονή για 4 νύκτες και μεταφορά. Όπως και σε άλλα ταξιδιωτικά γραφεία έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε πολλά ξενοδοχεία από τριών εώς πέντε αστέρων και ανάλογα αλλάζει η τιμή. Στα περισσότερα έχεις πρωινό ή και μεσημεριανό ή βραδινό (ημιδιατροφή) και απεριόριστη χρήση σπα (χαμάμ, σάουνα, θερμαινόμενη πισίνα κ.ά). Εμείς επιλέξαμε το Belvedere Holiday Club (4*, πρωινό, σπα) και μείναμε αρκετά ευχαριστημένοι.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

ΣΟΦΙΑ: Το δίκτυο των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι αρκετά αναπτυγμένο. Θα βρείτε λεωφορεία, τρόλευ, τραμ αλλά και μετρό, το οποίο είναι καινούργιο και πολύ οργανωμένο και φτάνει μέχρι και στο αεροδρόμιο της Σόφια, το Terminal 2. Τα εισιτήρια για τα μέσα γενικά κοστίζουν 1,60 λέβα ανά διαδρομή σε οποιοδήποτε μέσο. Στο μετρό υπάρχουν και μπάρες, οι οποίες ανοίγουν κατά το σκανάρισμα του εισιτηρίου σας, για να εισέλθετε.

ΜΠΑΝΣΚΟ: Αποτελεί πολύ μικρός οικισμός και δεν υπάρχει ανάγκη από Μ.Μ.Μ. Μπορείτε να το περπατήσετε όλο με τα πόδια και τα πάντα είναι κοντά όπως και το lift για το χιονοδρομικό. Αν παρ΄ όλα αυτά χρειαστείτε μεταφορικό, υπάρχουν πολλά ταξί για να εξυπηρετηθείτε, τα οποία είναι και πολύ οικονομικά.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΣΟΦΙΑ: Ίσως με μια πρώτη ματιά να μη σας γεμίζει το μάτι, και για να είμαι ειλικρινής δεν είναι και από τους top προορισμούς που έχω πάει, αλλά έχει και η Σόφια τα μαργαριτάρια της αν αφιερώσεις χρόνο.

Ξεκινώντας μπορείτε να επισκεφθείτε τους χώρους της Εθνικής Πινακοθήκης. Ουσιαστικά αποτελούν 5 διαφορετικά μουσεία, σε διαφορετικά σημεία της πόλης, όλα ανήκοντας στην Εθνική Πινακοθήκη της Σόφια. Οι δύο πιο δημοφιλείς είναι το μεγάλο κτήριό της που συχνά θα δείτε να αναφέρεται ως Εθνική Πινακοθήκη ή αλλιώς ''The Palace'', και το νεοσύστατο ''Τετράγωνο 500 / Kvadrat 500''. Στην κεντρική ιστοσελίδα της Εθνικής Πινακοθήκης (https://nationalgallery.bg/) θα βρείτε ό,τι πληροφορία χρειάζεστε για οποιονδήποτε χώρο της (ωράρια, κόστος εισιτηρίου, διεύθυνση κ.ά.). Αν δεν τραφεί αρκετά η καλλιτεχνική αύρα σας μπορείτε να επισκεφθείτε το Snail-House στη περιοχή Simeonovsko, που είναι όμως πιο απομακρυσμένο από το κέντρο της πόλης ή για κάτι σε πιο street art την οδό Tsar Shirman, στην οποία θα δείτε υπέροχα γκράφιτι.

Μια άλλη επιλογή αποτελεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Σόφια σε μια ενδιαφέρουσα τοποθεσία, στο οποίο όμως δεν έχω πάει και δεν είμαι 100% σίγουρη πως θα ναι και από τα πιο εντυπωσιακά που υπάρχουν, αν και συνήθως τα μουσεία φυσικής ιστορίας είναι αρκετά ενδιαφέροντα. Αφιερώστε αν σας περισσεύει χρόνος.

Από σημεία αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος φυσικά έχετε και το Αρχαιολογικό μουσείο της Σόφια, τα αρχαιολογικά ευρήματα της Serdica, το εντυπωσιακό Sofia History Museum, το οποίο αποτελούσε Δημόσιο κτήριο Ιαματικών Λουτρών της Σόφια και το Μνημείο του Σοβιετικού Στρατού.

Αυτό που είναι πολύ εντυπωσιακό, επίσης, στη Σόφια είναι οι εκκλησίες της με τον καθεδρικό του Νιέφσκι / Nevsky να ξεχωρίζει μαζί με την Αγία Σοφία και τις κατακόμβες της, τα οποία αποτελούν τα πιο σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος της πόλης. Η ροτόντα του Αγίου Γεωργίου, η κεντρική συναγωγή της Σόφια, η εκκλησία της Μπογιάνα / Boyana Church, η St. Nedelya Church, το τζαμί Μπάνια Μπασί, ο Ιερός ναός των Επτά Αγίων και η ρώσικη εκκλησία του Αγίου Νικολάου αξίζουν επίσης τη προσοχή σας.

Εντυπωσιακοί αποτελούν επίσης οι κήποι του παλατιού Βράνα, τους οποίους αξίζει να επισκεφθείτε.

Αν θέλετε να δείτε κάτι από φύση σίγουρα μην παραλείψετε το πάρκο Borisova Gradina που βρίσκεται μέσα στη πόλη, και αν έχετε το χρόνο, επισκεφθείτε και το όρος Vitosha. Είναι πολλοί αυτοί που το συνιστούν ως μια έξτρα εκδρομή όταν επισκέπτεσαι τη Σόφια.

Κάτι το οποίο δε θα παραλείψετε ακόμα και αν το θέλετε, είναι το να βρεθείτε και να περιπλανηθείτε στην πλατεία του Εθνικού Παλατιού Πολιτισμού της Σόφια / National Palace Culture Congress Center. Εντυπωσιακό κτήριο και το πάρκο πολύ όμορφο να κάτσεις, στο οποίο θα συναντήσετε και εκδηλώσεις.

ΜΠΑΝΣΚΟ: Η επιτομή της απόλαυσης των σπα και του χιονιού είναι ξεκάθαρα το Μπάνσκο.

Αρχικά δεν αξίζει να κλείσετε σε ξενοδοχείο που δεν έχει σπα, έτσι ώστε να απολαύσετε την απεριόριστη χρήση του. Δεν νομίζω πως θα βρείτε αλλού τόσο οικονομικά πακέτα που να περιλαμβάνουν αυτό το είδος ψυχαγωγίας. Εκτός κι αν δεν σας αρέσουν γενικά τα σπα. Στο Belvedere που μείναμε εμείς είχαμε χαμάμ, σάουνα, υδρομασάζ, αρωματική σάουνα και θερμαινόμενη πισίνα μέσα στην τιμή του πακέτου μας. Με έξτρα χρέωση είχαμε και μασάζ.

Έπειτα στο Μπάνσκο θα βρείτε το, μάλλον καλύτερο, χιονοδρομικό των Βαλκανίων. Ακόμα κι αν δεν είστε λάτρεις των χειμερινών σπορ, σίγουρα αξίζει να πάτε μια βόλτα με το lift (oνομάζεται και Gondola Lift) το οποίο παίρνετε από το κέντρο του Μπάνσκο. Το Ημερήσιο Πάσο για το χιονοδρομικό κοστίζει πλέον 70 Λεβ (περιπου 35 ευρώ) και μπορείτε να το προμηθευτείτε πιθανόν και από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου σας, όπως κάναμε κι εμείς. Οι τιμές των εισιτηρίων αλλάζουν ανάλογα με το τι πακέτο θα κλείσετε. Δηλαδή υπάρχει άλλη τιμή για 1 ημέρα, άλλη τιμή για 2 ημέρες, άλλη τιμή αν θέλετε μόνο μεταφορά με το lift χωρίς να μπείτε στις πίστες, και νομίζω άλλη τιμή αν θέλετε να μπείτε σε μερικές ή όλες τις πίστες (υπάρχουν 16 πίστες). Υπάρχουν πολλά καταστήματα για να προμηθευτείτε τον εξοπλισμό σας στο κεντρικό δρόμο Pirin και όχι μόνο του Μπάνσκο. Μάλιστα ένα από αυτά είναι και ελληνικό, ο Tsakiris, στον οποίο τα περισσότερα γραφεία που κλείνουν τα πακέτα για το Μπάνσκο σας δίνουν έκπτωση. Βέβαια, από αυτά που κατάλαβα αυτό ήταν λίγο του φαίνεστε γιατί η έκπτωση δεν ήταν ιδιαίτερη και είναι λίγο πιο τσιμπημένα από άλλους. Παρ' όλα αυτά όμως μείναμε ευχαριστημένοι από τον εξοπλισμό (Σετ Snowboard 25 Λεβ, Σετ Σκι 20 Λεβ, Μπουφάν και Παντελόνι 25 Λεβ, Γάντια και Μάσκα 5-7 Λεβ, Όλα με έκπτωση, σύνολο 50-57 Λεβ / 35-40 ευρώ περίπου) και το καλό είναι ότι λόγω των ελληνικών μπορείτε να συνεννοηθείτε καλύτερα και σε γενικό επίπεδο και σε επίπεδο βοήθειας με το σπορ που έχετε διαλέξει στο πως να κινηθείτε κλπ. ειδικά αν είστε πρωτάρηδες. Αν όμως θέλετε απλά να πάρετε φθηνό εξοπλισμό, ψάξτε το λίγο παραπάνω γιατί μπορείτε να βρείτε και καλύτερες τιμές, π.χ. στο κατάστημα που βρίσκεται κοντά στο ''Mall Bansko''.

Κάτι άλλο πολύ δημοφιλές στο Μπάνσκο αποτελεί το Casino! Υπάρχει το Casino Royal και το Platinum Casino. Eμείς πήγαμε στο Platinum, στο οποίο έχεις την επιλογή (πιθανόν το ίδιο συμβαίνει και με το Royal) να ζητήσεις από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου να καλέσει το Casino και να στείλει οδηγό για να σε μεταφέρει δωρεάν εκεί με βανάκι. Μην φανταστείτε καμιά μεγάλη απόσταση αλλά με δεδομένο το κρύο είναι κάτι πολύ εξυπηρετικό. Γενικά οι περισσότεροι του προσωπικού εκεί είναι αγενείς αλλά θα βρείτε και ανθρώπους να σας εξηγήσουν πως παίζονται τα παιχνίδια και γενικά πως ακριβώς είναι το σύστημα του Casino με πλήρη ευγένεια, όμως είναι πιο λίγοι αυτοί. Ακόμα πιο μεγάλο και γνωστό όμως είναι το Casino Finix που βρίσκεται κοντά στα σύνορα και πολλά ταξιδιωτικά οργανώνουν έξτρα εκδρομές συμπεριλαμβάνοντας και επίσκεψη στο Casino Finix (περίπου 2 ώρες).

Σε αυτές τις προαιρετικές εκδρομές περιλαμβανόταν και η επίσκεψη στα ιαματικά λουτρά της περιοχής με κόστος 15 ευρώ (μεταφορά και είσοδος στα λουτρά). Αρχικά απογοητευτήκαμε γιατί περιμέναμε φυσικές πηγές και τελικά είχαμε απλά μια μεγάλη πισίνα που έμπαινε ζεστό νερό που δεν φαινόταν καν φυσικό και ένα όχι τόσο εντυπωσιακό φυσικό τοπίο να μας περιβάλει. Επίσης δεν είχαν να μας δώσουν πετσέτες! Πηγαίντε μόνο αν δεν έχετε κάτι άλλο να κάνετε και πάρτε και πετσέτες μαζί!

Αφιερώστε χρόνο για να περπατήσετε στην Παλιά Πόλη του Μπάνσκο, η οποία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO με την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, και βρίσκεται 15 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο. Αν μάλιστα έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο και μεταφορικό, μπορείτε να επισκεφθείτε το εντυπωσιακό μοναστήρι Ρίλα, που απέχει 1μιση ώρα.

ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΠΟΤΟ

Παραδοσιακά πιάτα: Shopska Salad, Sirene po Shopski (Λευκό τυρί), Tarator (βουλγάρικη σούπα), Panagyurski Eggs (βουλγάρικα αυγά ποσέ), Lukanka (παραδοσιακό σαλάμι), Banitsa (παραδοσιακή τυρόπιτα), Mekitsa (ντόνατς), Mish Mash

ΣΟΦΙΑ: Λόγω των πανεπιστημίων της η Σόφια σφύζει από Έλληνες φοιτητές. Θα βρείτε πάρα πολλά μαγαζιά με ελληνική κουζίνα, ελληνική μουσική και φυσικά Έλληνες.

Ο κεντρικός τουριστικός δρόμος αποτελεί ο δρόμος Vitosha, στον οποίο θα βρείτε πολλές επιλογές για φαγητό και ποτό, όπως επίσης και στην περιοχή Sredets που έχει πολλά ταβερνάκια και μικρά κρυφά μαγαζάκια.

Καλές επιλογές αποτελούν το ''Hadjidraganovite kashti'' και το κουκλίστικο εστιατόριο ''Shtastliveca''.

Για κάτι σε πιο junk μπορείτε να φάτε τεράστια κομμάτια πίτσας, τα οποία κοστίζουν και ελάχιστα.

Στα mall, τα οποία δεν είναι και λίγα, στο χώρο που βρίσκονται τα εστιατόρια υπάρχουν και αυτά που έχουν παραδοσιακά φαγητά σε καλές τιμές και μπορείτε με την παρέα σας να πάρετε διάφορα και έτσι να δοκιμάσετε ποικιλία από την τοπική κουζίνα σε μια πιο street έκδοση.

Για πρωινό υπάρχουν και ''υπόγειοι'' φούρνοι στις στάσεις του μετρό που πουλάνε τυρόπιτες, ψωμί κλπ. σε πολύ πολύ χαμηλές τιμές.

Νυκτερινή ζωή υπάρχει αρκετή. Εμείς επισκεφθήκαμε το ''Club Onyx'' το οποίο διοργανώνει και Greek Nights αν ενδιαφέρεστε. Τα πιο γνωστά είναι το ''Yata'', το ''Once Upon A Time Biblioteka'', το ''Petak'', το ''Gotham'' και το ''Magnito Piano Bar & Sushi'' και το ''Rockit'' που έχουν Live μουσική για κάτι διαφορετικό.

ΜΠΑΝΣΚΟ: Το Μπάνσκο αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά μέρη της Βουλγαρίας οπότε θα βρείτε τα πάντα. Για το φαγητό ίσως έχετε ακούσει τα χειρότερα και περί δηλητηριάσεων κλπ. όμως προσωπικά θα σας το διαψεύσω. Σίγουρα δε θα πάτε και θα πείτε ότι έχει το καλύτερο φαγητό που έχετε φάει ποτέ αλλά κυρίως δεν έχετε πολλές επιλογές με καλό φαγητό. Υπάρχουν 2-3 επιλογές οι οποίες όμως είναι τιμιότατες και μπορείτε να φάτε άφοβα και θα μείνετε και πολύ ευχαριστημένοι!

Πρώτο και χωρίς δεύτερη σκέψη είναι σίγουρα το ''Victoria Restaurant'' στο οποίο θα φάτε πολύ νόστιμα και σε πολύ καλές τιμές (πιάτα από 7 Λεβ / 3μιση ευρώ) σε έναν πάρα πολύ όμορφο και περιποιημένο χώρο. Το μενού έχει κυρίως ιταλική αύρα με πίτσες και μακαρόνια. Θα βρείτε όμως διάφορες επιλογές. Φάτε άφοβα!

Έπειτα είναι το ''Ginger'' το οποίο έχει πολύ ωραίες σούπες, σάντουιτς, grill, επίσης καλές τιμές, μοντέρνο, όμορφο και ζεστό χώρο, στον οποίο μπορείτε και να κάτσετε και για τον καφέ ή το χαλαρό σας ποτό.

Για κάτι πρωτότυπο μπορείτε να φάτε στο ''La Skara'' στο οποίο ΕΣΕΙΣ ψήνετε το φαγητό σας, μιας και το τραπέζι έχει ενσωματωμένη σχάρα. Οι τιμές είναι καλές και το κρέας τίμιο. Όταν πήγαμε ψήσαμε κρέας, λαχανικά και δοκιμάσαμε και τη σούπα τους. Μείναμε ευχαριστημένοι.

Δοκιμάσαμε και το ''The House Restaurant'' του οποίου ο χώρος είναι πολύ ωραίος με ξύλα, τζάκι κλπ. όμως πρέπει να έχετε, θεωρώ, πιο γερό στομάχι για να το επισκεφθείτε διότι το φαγητό ήταν αρκετά βαρύ με πολύ βούτυρο. Αν αντέχετε και θέλετε να δοκιμάσετε κάτι πιο ιδιαίτερο, επιλέξτε το πιάτο που σερβίρετε μέσα σε καρβέλι ψωμί και έχει λαχανικά, μανιτάρια και κρέας.

Υπάρχει και η άλλη επιλογή. Να παραγγείλετε και στο ξενοδοχείο σας ωραιότατες κρέπες από το ''La petite creperie'' που θα βρείτε και Έλληνες. Φάτε άφοβα και εκεί, είναι πολύ ποιοτικά.

Για κλάμπινγκ το πιο γνωστό μαγαζί είναι το ''Flash'' όπου θα συναντήσετε το πιο αγενές προσωπικό από τη μία (κυρίως οι barwomen) αλλά από την άλλη παίζει ωραία μουσική, ωραία φώτα και γενικά μαζεύει αρκετό κόσμο που έχει όρεξη για χορό.

Χαμούλη θα βρείτε και στο ''Happy End Pub'', που διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις καθώς και στο ''Queen's Pub'' που κάνουν και show με φωτιές, έχουν χορεύτριες και μπιλιάρδο. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες pub και άλλα bar.

ΣΟΥΒΕΝΙΡ ΚΑΙ ΨΩΝΙΑ

Αυτό που αξίζει σίγουρα από τη Βουλγαρία να ψωνίσει κάποιος, και κυρίως κάποια, είναι τα καλλυντικά προϊόντα της τα οποία είναι σε πολύ καλές τιμές, με καλή σχέση ποιότητας και με το παραδοσιακό τους τριαντάφυλλο και το ροδέλαιο Βουλγαρίας. Η καλλυντική εταιρεία ''Golden Rose'' υπάρχει παντού με πάρα πολλά προϊόντα, και αν δε σας αρέσει αυτή, υπάρχουν άλλες τόσες.

Τα Σουβενίρ είναι γενικά πολύ οικονομικά.

Στη Σόφια πρέπει να επισκεφθείτε και το κυριακάτικο παζάρι ''Bitaka'' από νωρίς.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΠΛΑΝΟ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

Όσοι έχουν πάει στη Βουλγαρία προτείνουν ανεπιφύλακτα την επίσκεψη στην Φιλιππούπολη. Φημολογείται ότι αποτελεί την πιο ωραία πόλη της Βουλγαρίας. Οπότε ίσως ένα καλό πλάνο να αποτελεί το εξής:

Αεροπορικώς στην Φιλιππούπολη για 2 ημέρες, έπειτα οδικώς για περίπου 4-4μιση ώρες στο Bansko και διαμονή για 2-3 ημέρες κι έπειτα οδικώς για 2μιση ώρες στη Σόφια και διαμονή για 2-3 ημέρες. Από Σόφια επιστροφή αεριπορικώς στην Ελλάδα.

Ή αλλιώς Σόφια - Μπάνσκο - Φιλιππούπολη, με το Μπάνσκο ενδιάμεσο σταθμό λόγω του ότι δεν υπάρχει αεροδρόμιο, εκτός αν κάνετε όλο το ταξίδι οδικώς τότε μπορείτε να προσαρμόσετε το πλάνο σας ανάλογα.

Diary

Σε ένα άλλο μου άρθρο, συγκεκριμένα αυτό για την Αγγλία, είχα γράψει πως εκεί συνάντησα τους πιο ευγενικούς ανθρώπους που έχω συναντήσει ποτέ, αναφέροντας πως η ευγένεια είναι πολλές φορές και τρόπος ζωής και θέμα κουλτούρας ουσιαστικά.

Στην Βουλγαρία θα έλεγα πως οι περισσότεροι άνθρωποι που συνάντησα, συγκριμένα οι περισσότεροι υπάλληλοι στα διάφορα μαγαζιά, ήταν κυρίως αγενείς, μουντοί, αγέλαστοι και απότομοι. Δημιουργώ προκαταλήψεις λέγοντάς το και άθελά μου ίσως γίνομαι και απόλυτη. Γνωρίζω όμως φυσικά πως σχετικά είναι όλα και μπορεί απλά να έτυχε να πέσω πάνω σε αγενείς ανθρώπους ή απλά ανθρώπους που είχαν μια κακή μέρα. Αν υποθέσω όμως πως δεν είναι έτσι αρχίζω και αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που κάνει σε τόσο μεγάλη συχνότητα αυτούς τους ανθρώπους έτσι, λίγο δύστροπους;

Λένε πως η Βουλγαρία αποτελεί μια φτωχή χώρα με μισθούς πολύ πολύ χαμηλούς. Το βιοτικό επίπεδο έχει πέσει λόγω της κρίσης και οι άνθρωποι δουλεύουν πολλές ώρες και κουράζονται χωρίς να ανταμείβονται όπως τους αξίζει. Παίρνουν μισθό ο οποίος δεν είναι ικανός να σε βοηθήσει να έχεις μια άνετη ζωή, επί το πλείστων των περιπτώσεων τουλάχιστον.

Μπορεί λοιπόν άραγε ένας άνθρωπος ο οποίος δεν είναι ευχαριστημένος από την δουλειά του και από την καθημερινότητά του στο οικονομικό, έστω, κομμάτι να ναι και μαζί σου ευγενικός; Που αν το πάμε ένα βήμα παραπέρα αν πάσχει το οικονομικό κομμάτι, δημιουργείται εκνευρισμός και ο εκνευρισμός δημιουργεί ένταση και ανάμεσα στις επαγγελματικές σχέσεις και έτσι δημιουργείται ένας αρνητικός φαύλος κύκλος. Μήπως όλη αυτή η συμπεριφορά πηγάζει από τις κακές συνθήκες και από τις καταστάσεις που επικρατούν εκεί;

Είναι κάτι αρκετά απλό να το σκεφτεί κανείς από τη μία από την άλλη όμως επειδή είναι ταυτόχρονα και μια άλλη πραγματικότητα σε ένα άλλο τόπο, να σημειωθεί και πιο κρύο, δε μας τροφοδοτούνται πολλά για σκέψη. Ίσως λοιπόν η ευγένεια, οι καλοί τρόποι και η επαγγελματική συμπεριφορά να είναι και θέμα κουλτούρας, όμως από τι ερεθίσματα και από τι μέσα χτίζεται αυτή; Ποια τα δομικά υλικά, οι εργολάβοι της, ποιοι οι εργάτες της και ποιοι οι υπαίτιοι της κατεδάφισής της;

Υ.Γ Τα κείμενά μου στο κομμάτι Diary έχουν σκοπό πάντα να με κάνουν να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου οι οποίες με προβληματίζουν, θέλοντας με τη σειρά μου κι εγώ να προβληματίσω, χωρίς να είναι τίποτα δεδομένο και απόλυτο. Η ζωή και οι καταστάσεις είναι σαν αυτές τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν.Ανάλογα με το πως θα τις κοιτάξεις θα σου αποκαλυφθεί αντίστοιχα και μια διαφορετική φωτογραφία.

Φωτογραφικό υλικό:

https://www.instagram.com/p/B7TWp4QAwDI/

https://www.instagram.com/evistavrianou/


© 2019 E-traveldiary
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε